Aforizmák 131-135.

Print Friendly

131. Mivel Isten mindent akart és előre látott, ezért nem szabadna tétlenül ülnöd, és az Ő gondviselését várnod, mert az Ő legfőbb célravezető erőinek egyike a te cselekvésed. Akkor hát fel, és tedd – nem egoizmussal, hanem az esemény körülményeként, eszközeként és látszólagos okaként – azt, amit Ő előre megszabott.

132. Amikor semmit nem tudtam, akkor irtóztam a bűnözőktől, a vétkezőktől és a tisztátlanoktól, mivel magam is csupa bűn, vétek és tisztátlanság voltam; de amikor megtisztultam, és a szemeim megnyíltak, akkor szellememben meghajoltam a tolvaj és a gyilkos előtt, és imádat volt bennem a szajha lába iránt; mert láttam, hogy ezek a lelkek magukra vállalták a gonoszság rettenetes terhét, és mindannyiunkért az utolsó cseppig kiitták a világ-óceán tajtékzó mérgének nagyobbik részét.

133. A Titánok erősebbek, mint az istenek, mert egyezséget kötöttek Istennel, hogy elfogadják az Ő haragjának és ellenségeskedésének terhét, és hordozzák azt; az istenek csak az Ő szeretetének és kedvezőbb elragadtatásának kellemes terhét voltak képesek elfogadni.

134. Amikor meg tudod érteni, mennyire szükséges a szenvedés a végső gyönyörhöz, a kudarc a végleges eredményességhez és a késleltetés a legnagyobb sebességhez, akkor talán elkezdesz megérteni valamit, ha csak alig hallhatóan és halványan is, Isten munkálkodásból.

135. Minden betegség egy eszköz az egészség egy friss öröme felé, minden gonoszság és szenvedés a Természetnek a ráhangolása valami nagyobb fokú üdvösségre és jóságra, minden halál egy kedvező alkalom egy kiterjedtebb halhatatlanság számára. Hogy miért kell, hogy ez így legyen, és hogyan lehet ez így, ez Isten titka, amit csak az egoizmustól megtisztított lélek képes felfogni.

Sri Aurobindo: Thoughts and Aphorisms

5 hozzászólás

 1. Csáki György
  nov 20, 2012

  A 131. és 132.-vel kapcsolatban mondta Anya 1969. augusztus 14. -én.

  “Annak, aki teljes mértékben felismerte, hogy a világ nem más, mint az Egyetlen Legfelsõbb az Ő megnyilvánulásában, az összes emberi erkölcsi fogalmak szükségképpen eltűnnek, hogy utat nyissanak a teljesség látásának, amelyben minden érték megváltozott – Ó, de milyen nagymértékben megváltozott!”

 2. Csáki György
  nov 20, 2012

  A 133.-as aforizmával kapcsolatban mondta Anya 1969. augusztus 16. -án.

  “Ahhoz, hogy helyesen értsük mit akar Sri Aurobindo mondani, meg kell ismernünk gondolkodásának csodálatos humorérzékét.”

  • Csáki György
   nov 20, 2012

   Ezt a kérdést tették fel egy korábbi alkalommal:

   “Tehát az istenek gyávák! Akkor hol van a nagyság
   és a pompa? Miért imádunk alsóbbrendű lényeket? És a Titánoknak kell az Isteni legszerethetőbb fiainak lenni?”

   1961. november 6.

   • Csáki György
    nov 20, 2012

    Anya válasza:

    Amit itt Sri Aurobindo ír az egy paradoxon, hogy felébressze az ellustult elméket. De fel kell fognunk minden iróniát, mit e kifejezések hordoznak és mindenek felett az összes szándékot, amit a szavak mögé tesz. Amúgy is, sem gyáván, sem sehogy nem látom szükségét imádni az isteneket, akár kicsik akár nagyok. Csupán a legfelsőbb urat imádhatjuk, ki egy minden dologban és lényben.

 3. Csáki György
  nov 21, 2012

  A 134. és 135-öss aforizmával kapcsolatban mondta Anya 1969. augusztus 19. -én:

  “Az embernek csak meg kell kísérelnie megszerezni a tapasztalatot, és kitartani, akkor megtudja, hogy amit Sri Aurobindo itt állít, tökéletesen igaz.”

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.