Aforizmák 141-142.

Print Friendly

141. Nitzsche oroszlán-léleknek látta az emberfeletti embert, aki végleg elhagyja a teve jelleget, de az emberfeletti igazi címer alakja és szimbóluma az oroszlán, amelyik a tevén ül, a teve pedig a bőség tehenén áll. Ha nem tudsz az egész emberiség rabszolgája lenni, akkor nem vagy alkalmas, hogy az ura légy, és ha nem tudod olyanná tenni a természetedet, mint Vaszista bőség-tehene, akinek a tőgyéből az egész emberiség kifejhette a kívánságát, akkor mit ér, hogy egy oroszlánszívű szupermen vagy?

142. Légy a világ felé olyan, mint az oroszlán a rettenthetetlenségben és az uralomban, mint a teve a türelemben és a szolgálatban, mint a tehén a szelíd, béketűrő és anyai nagylelkűségben. Csapj le Isten minden örömére, ahogy az oroszlán a prédájára, de hozd az egész emberiséget is a fényűző eksztázisnak erre a végtelen mezejére, hogy ott henteregjen és legelésszen.

Sri Aurobindo: Thoughts and Aphorisms

2 hozzászólás

 1. Csáki György
  dec 1, 2012

  A 141. aforizmával kapcsolatban mondta Anya:

  “Ha az egész emberiség rabszolgája vagy, az azt jelenti, hogy készen állsz szolgálni az emberiséget; és ha olyanná teszed magad, mint a bőség tehene, az azt jelenti, hogy képes vagy bőségesen szétárasztani mindazt az erőt, fényt, a képességet, amelyre az emberiségnek szüksége van abból a célból, hogy kiemelkedhessen a tudatlanságából és tehetetlenségéből; mert ha ez nem így lenne, akkor egy emberfeletti lény inkább teher lenne a föld számára, mint segítség.”

  1969. augusztus 31.

 2. Csáki György
  dec 2, 2012

  A 142. aforizmával kapcsolatban mondta Anya:

  Ezek a tulajdonságok szükségesek a lény növekedéséhez az istenivé válásáig; ez is egy emlékeztetés arra, hogy semmilyen átalakulás sem lehet teljes az emberiség felemelkedése nélkül.

  1969. szeptember 1.

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.