Aforizmák betegségről, gyógyulásról 2.

Print Friendly

385. A betegség szükségtelenül húzódik el és az elkerülhetetlennél gyakrabban végződik halállal, mert a beteg elméje fenntartja a test betegségét, és kitart mellette.

386. Az Orvostudomány az emberiség számára inkább átok, mint áldás. Megtörte a járványok erejét, és feltárt egy bámulatos sebészetet; de gyengítette is az ember természetes egészségét és megsokszorozta az egyes betegségeket; félelmet és függőséget ültetett az elmébe és a testbe; azt tanította, hogy az egészségünk ne egy természetes épségen alapuljon, hanem az ásvány- és növényvilágból összeállított rozoga és undorító mankón.

389. Az észak indiai marhapásztor, akit megtámad a láz, ül egy órát vagy többet is egy folyó jeges vizében, majd a láztól megszabadulva és egészségesen felkel. Ha a tanult ember tenné ugyanezt, elpusztulna, nem azért, mert ugyanaz az ellenszer természetéből adódóan  az egyik embert megöli, a másikat pedig meggyógyítja, hanem mert az elme tragikus módon rossz szokásokat nevelt bele a testünkbe.

391. Az emberiség legegészségesebb korszakai azok voltak, amelyekben a legkevesebb anyagi gyógyszer létezett.

392. A földön fennmaradt legerősebb és legegészségesebb emberi faj az afrikai vad bennszülötteké volt; de meddig maradhatnak azok, miután a fizikai tudatukat megfertőzte a civilizáltak mentális aberrációja?

Sri Aurobindo: Thoughts and Aphorisms

3 hozzászólás

 1. Csáki György
  nov 13, 2012

  Fantasztikus igazságok!

  Köszönöm, hogy folytattad a fordításukat! 🙂

  • Dambholi
   nov 13, 2012

   Nem hagyhatom abba… 🙂

 2. Csáki György
  nov 13, 2012

  Anya mondta a fenti aforizmákkal kapcsolatban:

  Mint mindig, Sri Aurobindo szavai prófétaiak. Mert csak akkor lesz képes az emberiség kinyilvánítani a szupramentális tudatot, és helyreállítani a természetes egészségét, amit az elme miatt elveszített, amikor az emberiség kigyógyul mentális aberrációjából.

  14 March 1970

  VOLUME 10 COLLECTED WORKS OF THE MOTHER

  (Az aforizmák számozása valamiért el van csúszva eggyel a hivatkozásban, de még nem tudom hol és miért történt…)

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.