Aforizmák betegségről, gyógyulásról 3.

Print Friendly

393. A bennünk lévő isteni egészséget kellene használnunk, hogy meggyógyítsuk és megakadályozzuk a betegségeket; de Galénosz és Hippokratész és az ő fajtájuk ehelyett inkább orvosságok arzenálját és fizikai szentírásként egy barbár latin hókusz-pókuszt adott nekünk.

394. Az Orvostudomány jó szándékú és az Orvostudomány gyakorlói gyakran jóindulatúak és nem ritkán önfeláldozók; de mikor óvta meg a tudatlanokat a jó szándékuk a baj okozástól?

395. Ha valóban és önmagában eredményes lenne minden orvosság, és minden orvosi elmélet hibátlan, hogyan vigasztalna ez meg minket elveszített természetes egészségünk és vitalitásunk miatt?  Az upászfa [méregfa] minden részében egészséges, de mégis csak egy upászfa.

399. Az ember valamikor természetesen egészséges volt, és vissza tudott térni ehhez az eredeti állapotához, ha kárt szenvedett; az Orvostudomány viszont gyógyszerek megszámlálhatatlan tömegével hajszolja testünket, és mikrobák falánk hordáival árasztja el a képzeletet.

400. Véget vetve ennek inkább meghalnék, mintsem azzal töltsem az életet, hogy védekezzek a mikrobák fantazmaszerű ostroma ellen. Ha ez barbár [és] felvilágosulatlan lenne, akkor örömmel választom a kimmériai sötétségemet.

Sri Aurobindo: Thoughts and Aphorisms

1 Comment

 1. Csáki György
  nov 14, 2012

  “Az elme korlátlan uralma tette az emberiséget az orvosok és az ő gyógyszereik rabszolgájává. És az eredmény az, hogy a betegségek egyre növekednek számban és súlyosságban.
  Az egyetlen igazi megváltás az embernek, hogy elszökik a mentális uralomtól megnyílva az isteni befolyásnak, melyet egy teljes megadás révén nyer el.”

  Anya
  15 March 1970

  VOLUME 10 COLLECTED WORKS OF THE MOTHER

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.