Ez a Jóga az Isteniért van…

Print Friendly

1923. 04. 11.

Beszélgetés egy Szadhakkal

Sri Aurobindo ma találkozott X-szel Madraszból. X kérte őt, adja át neki a Jógát.

Sri Aurobindo: Ez egy nagyon nehéz ösvény, és ezért teljes önátadást és egyetlen célra irányuló koncentrációt igényel. Csak az Igazságra kell vágyakoznunk. Készen kell állnunk feladni az altruizmus, a hazafiasság, sőt még a személyes megszabadulásra törekvést is, és csak az Isteni kedvéért követni a Jógát. A törekvésnek szilárdnak, de nem csak egy értelmi törekvésnek kell lennie, hanem annak a legbelső lélekből kell jönnie. Ez tehát, egy Fentről jövő hívást jelent. Visszavonhatatlan döntést kell hoznunk, mielőtt elkezdjük a Jógát. Egy ilyen döntés meghozatalához lehet, hogy idő kell, de jobb azt megvárni.
Tanítvány: Én eldöntöttem, hogy elkezdem a Jógát.
Sri Aurobindo: Olyan sok nehézség van ezen az ösvényen – ez a Jóga nem mindenkinek való. Valamikor úgy képzeltem, hogy ez a Jóga az emberiségért van, de mostanra megváltozott ez az elképzelés. Ez a Jóga az Isteniért van, az Istenért. Az embernek először el kell érnie az Igazság-Tudatot, és erre a tudatra kell hagyni az emberiség megváltását. Ez nem jelenti azt, hogy ebben a Jógában le kell mondanunk az Életről. Küldetésem az életben, hogy lehozzam a Szupraértelmet az Elmébe, az Életbe és a Testbe. Korábban nem törődtem azzal, hogy a Szadhaka más hatásokat is elfogadott-e, de most úgy döntöttem, hogy csak azokat fogadom el, akik csak ennek a Jógának a befolyását fogják befogadni.
Tanítvány: Mi kell, hogy legyen a Szadhaka magatartása a fizikai betegséggel kapcsolatban?
Sri Aurobindo: Mindenekelőtt teljesen elkülönült kell, hogy maradjon a vitális lényében és az elméjében. A betegség a Természet erői működésének az eredménye. Használnia kell az akaratát, hogy elutasítsa a betegséget, és az akaratunkat az Isteni Akarat megbízottjaként kell használnunk. Amikor az Isteni Akarat leereszkedik az Adharába, akkor az többé már nem közvetetten a Szadhaka akaratán keresztül működik, hanem közvetlenül, és eltávolítja a betegséget. Amikor a pszichikai lény felébred, akkor az képes észlelni a betegség befolyását, még mielőtt az a testbe lép. Nem csak a betegséget észleli az ember, hanem azt is tudja, hogy melyik szerv lesz megtámadva, és a Magasabb Erő segítségével el tudja kerülni a támadást.

Purani: Esti beszélgetések Sri Aurobindoval

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.