Koncentráció vs. meditáció

Print Friendly

A koncentráció a tudat összevonása, és vagy egyetlen pontban való összpontosítása vagy egy kizárólagos tárgyra, pl. az Istenire, irányítása; a koncentráció lehet egy összeszedett állapot az egész lényben is, nem csak egy pontban. A meditációban nem elengedhetetlen ez a fajta összeszedettség, az ember egyszerűen megmaradhat egy elcsendesült elmével, amely egyetlen dologra gondol, vagy szemléli, mi jön be a tudatba, és kezeli azt.

***

A koncentráció a tudatnak egy helyen vagy egy tárgyra és egy kizárólagos állapotban történő rögzítését jelenti. A meditáció lehet szétterjedő, pl. gondolhatunk az Istenire, benyomásokat fogadhatunk és különíthetünk el, megfigyelhetjük, hogy mi zajlik a természetben és erre hatással lehetünk, stb.

***

A koncentráció a jógánkban azt jelenti, hogy a tudatunk bizonyos állapotban (pl. békében) vagy folyamatban (pl. törekvésben, az Anyával való kapcsolatba kerülésben, az Anya nevének megragadásában) rögzül; a meditáció az, amikor a belső elménk szemléli a dolgokat, hogy helyes tudásra tegyen szert.

Sri Aurobindo: Levelek a Jógáról II.
Szadhana a meditáción keresztül

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.