Környezeti tudat (aura)

Print Friendly

Az egyén nem korlátozódik a fizikai testre – csak a külső tudat az, amely így érez. Amint túllépünk a korlátozottság eme érzésén, először meg tudjuk érezni a belső tudatot, amely kapcsolatban van a testtel, de nem tartozik hozzá, utána pedig a test felett lévő tudati síkokat és a testet körülvevő tudatot is, amely a mi részünk, az egyéni lény része, amelyen keresztül vagyunk kapcsolatban a kozmikus erőkkel és más lényekkel. Ez utóbbi az, amit én környezeti tudatnak neveztem el.

***

Minden embernek megvan a saját személyes tudata, amely elsáncolja magát a testében, és csak a testén és az érzékszervein és az érzékszerveket használó elméjén keresztül kerül kapcsolatba a környezetével.

Mégis állandóan áramlanak belé az univerzális erők, anélkül, hogy tudna róla. Csak azoknak a gondolatoknak, érzéseknek stb. van tudatában, amelyek felszínre kerülnek benne, és ezeket ő a sajátjának tekinti. Valójában ezek kívülről jönnek értelem hullámokban, vitális hullámokban, érzés és érzékelés, stb. hullámokban, majd – miután bekerültek – egyéni formát vesznek fel benne és felszínre jönnek. Ezek azonban nem egyszerre lépnek a testébe. Maga körül hord egy környezeti tudatot (amit a teozófikusok aurának hívnak), amelybe először belépnek. Ha tudatosodni tud a számodra ez a környezeti éned, akkor meg tudod fogni a gondolatot, indulatot, sugallatot vagy a betegség erejét, és meg tudod akadályozni, hogy beléd lépjen. Ha kiveted a benned lévő dolgokat, akkor azok gyakran nem múlnak el teljesen, hanem ebben a környezeti atmoszférában lelnek menedékre, és onnan megint megpróbálnak bejutni. Vagy kívül távolabb mennek tőled, de tovább élnek a periférián, sőt talán még messzebb is, és várnak a kedvező alkalomra, hogy megkíséreljék a bejutást.

***

A környezeti tudat nem egy világ – ez egy egyéni dolog.

***

Ez [a tudatalatti és a környezeti tudat] két teljesen különböző dolog. Ami elraktározódik a tudatalattiban – benyomások, emlékek – az feljön onnan a tudatos részekbe. A környezeti tudatban a dolgok nincsenek elraktározva és rögzítve, hanem körös-körül mozognak ott. Teli van mozgékonysággal, az az erők rezgésének és átvonulásának a területe.

***

[A környezeti tudat] lecsendesedhet, amikor tágasság van. Tudatába kerülhetünk ennek a részünknek, és kezelhetjük azt, ami keresztülmegy rajta. Környezeti tudat nélkül az embernek nem lenne kapcsolata a világ fennmaradó részével.

Sri Aurobindo: Levelek a Jógáról I.
Lényünk síkjai és részei

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.