Lényünk síkjai és részei V. A pszichikai lény (lélek)

6 hozzászólás

 1. Csáki György
  Már 11, 2013

  Köszönöm!

  • Dambholi
   Már 12, 2013

   🙂

 2. Csáki György
  okt 9, 2013

  Az V. fejezet alapján kimondható így:

  LÉLEK: a Szellem első individualizált megnyilvánulása a forma világában. A Szellem minden lehetősége belsejében szunnyad. Rendeltetése, hogy evolúciója során teljes mértekben kifejlessze ezeket a jellegzetességeket.

  A lélek halhatatlan, de folyamatos változáson megy keresztül. Evolúciójának első szintje a psziché, a Szellem egy individualizált szikrája, ami jelen van minden földi létezőben. A földi élet fejlettebb formáiban átalakul egy pszichikus entitássá, ami az ego irányítása alatt áll. Az emberi lényekben a lélek fejlődik életről életre, amíg át nem alakul egy teljes mértékben individualizált és szuverén pszichikus lénnyé. Csak ez a pszichikus lény tudja megmondani, hogy mi a valós és mi nem, és lehetővé tenni az egyesített és rendezett test megjelenését.

  Mado: Hatalom; EzVanKiadó 2009, 92.old.

 3. Csáki György
  nov 4, 2013

  A fenti bejegyzésemmel kapcsolatban volt levelezésem Dambholival. Nagyon tanulságos számomra az ö értelmezése és úgy érzem másnak is az lehet ezért megosztom. Remélem nem neheztel majd rám ezért.

  “NAGY BETŰVEL ÍRTAM, HOGYAN ÉRTELMEZEM ÉN. AHOGY LÁTOM MADO ÚGY ÉRTELMEZI, HOGY A LÉLEK ÁTALAKUL PSZICHIKAI LÉNNYÉ, SZERINTEM MEG KIFEJLESZT EGY PSZICHIKAI LÉNYT, ÉS EZÉRT GONDOLOM, HOGY ITT MEGMARAD A LÉLEK+PSZICHIKAI LÉNY EGYÜTTES.

  LÉLEK: a Szellem első individualizált megnyilvánulása a forma világában. igaz/hamis IGAZ. BÁR A NEM FORMA VILÁGÁBAN (FELETTÜNK) AZ ÉN (SELF) A MÁSIK INDIVIDUALIZÁLT MEGNYILVÁNULÁS. A KETTŐRŐL PEDIG MINT KÖZPONTI LÉNYRŐL BESZÉLÜNK, AMELYNEK AZ ÉN ÉS A LÉLEK A KÉT ASPEKTUSA.

  A Szellem minden lehetősége belsejében szunnyad. Rendeltetése, hogy evolúciója során teljes mértékben kifejlessze ezeket a jellegzetességeket. igaz/hamis AZ ELSŐ MONDAT (“BELSEJÉBEN NYUGSZIK”), HA JÓL ÉRTEM, A SZELLEMRE VONATKOZIK. MÁSIK VISZONT A LÉLEKRE, AMIT NŐNEMBEN HASZNÁL. (ENNEK UTÁNANÉZEK, HOGY SRI AUROBINDO IS NŐNEMBEN HASZNÁLJA-E…) IGAZ

  A lélek halhatatlan, de folyamatos változáson megy keresztül. igaz/hamis A FOLYAMATOS VÁLTOZÁS A PSZICHIKAI LÉNYT ÉRINTI, SZERINTEM. MADO ITT A LELKET ÉS PSZICHIKAI LÉNYT EGYBE VESZI. ÍGY IGAZ.

  Evolúciójának első szintje a psziché, a Szellem egy individualizált szikrája, ami jelen van minden földi létezőben. igaz/hamis SRI AUROBINDO A PSZICHÉT A LÉLEK SZINONIMÁJAKÉNT HASZNÁLJA. IGAZ

  A földi élet fejlettebb formáiban átalakul egy pszichikus entitássá, ami az egó irányítása alatt áll. igaz/hamis ÉN NEM ÁTALAKULÁST ÍRNÉK, HANEM, HOGY KIFEJLŐDIK EGY PSZICHIKAI LÉNY A LÉLEK MELLETT. (BÁR Ő PSZICHIKAI ENTITÁST HASZNÁL, ÉS ALATTA TALÁN EZT ÉRTI? NEM TUDOM) AZ EGO IRÁNYÍTÁSA ALATT ÁLL — AHOGY ÉN ÉRTELMEZEM, NEM IGAZ. ÉN ÚGY ÉRTELMEZEM, HOGY TOLERÁLJA AZ EGO IRÁNYÍTÁSÁT A LÉNY TÖBBI RÉSZE FELETT, ÉS A VELE VALÓ AZONOSULÁSUNKAT.

  Az emberi lényekben a lélek fejlődik életről életre, amíg át nem alakul egy teljes mértékben idivi-dualizált és szuverén pszichikus lénnyé. igaz/hamis LÉLEK A PSZICHIKAI LÉNNYEL EGYÜTTVÉVE FEJLŐDIK ÉLETRŐL ÉLETRE. SZUVERÉN PSZICHIKUS LÉNY ALATT ÉN A TEST-VITÁLIS-ELME HÁRMAS FELETT URALKODÓT ÉRTEK, DE ITT IS LÉLEK+PSZICHIKAI LÉNYKÉNT FOGOM FEL.

  Csak ez a pszichikus lény tudja megmondani, hogy mi a valós és mi nem, és lehetővé tenni az egyesített és rendezett test megjelenését. igaz/hamis ITT A PSZICHIKAI LÉNY ALATT ÉN MEGNT A LÉLEK+PSZICHIKAI LÉNYT ÉRTEM.”

 4. Csáki György
  nov 5, 2013

  Ha egy ilyen mondatot olvasok:

  “Ez a többnyire rejtett képesség a háttérben – amely más, mint az elme és az életerő – az igazi lélek, a pszichikai lény bennünk.” S.A.

  Ez után én “az igazi lélek,= a pszichikai lény bennünk.” egyenlőséget teszek.

  • Dambholi
   nov 5, 2013

   Az árjában (pl. life divine) használta az igazi lélek megnevezést a vágy-lélekkel szemben. Én úgy tenném ebben a szövegösszefüggésben az egyenlőségjelet, hogy =lélek+pszichikai lény.

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.