Hogyan olvassuk Sri Aurobindo és az Anya műveit

Print Friendly

Az Anya (Mira Afassa) a következő kommentárt fűzte a saját és Sri Aurobindo műveinek olvasásához:

A könyveimet nem nehéz olvasni, mivel a legegyszerűbb nyelven, úgyszólván a beszélt nyelven vannak megírva. Ahhoz, hogy hasznunkra váljanak, elegendő figyelemmel és összpontosítva olvasni őket, valamint egy belső jó szándékú hozzáállással és azzal a vággyal, hogy befogadd és éld, amire tanítanak.

Amit Sri Aurobindo írt, azt nehezebb olvasni, mert az előadásmód rendkívül intellektuális, és a nyelv sokkal irodalmibb és filozofikusabb. Az agynak szüksége van egy felkészülésre, hogy képes legyen igazán megérteni, és általában a felkészülés időt vesz igénybe, kivéve, ha az ember kifejezetten egy veleszületett intuitív képességgel van megáldva.

Mindenesetre, azt tanácsolom, hogy egyszerre mindig csak egy keveset olvassunk, miközben az elmét – amennyire csak tudjuk – tartsuk nyugalomban  anélkül, hogy erőltetjük a megértést, de a fej – amennyire csak lehetséges – maradjon csendesen,  és hagyjuk, hogy az az erő, amit az olvasott szöveg tartalmaz, mélyen belénk lépjen. Ez az erő, amit a nyugalomban és a csendben befogadunk, el fogja végezni a fény munkáját, és ha kell, az agyban létrehozza a a megértéshez szükséges sejteket. Így, ha újra elolvassuk ugyanazt a dolgot néhány hónappal később, akkor rájövünk, hogy a kifejezett gondolat, sokkal világosabbá és közelibbé válik, sőt néha teljesen ismerőssé is.

Kívánatos rendszeresen olvasni, minden nap egy keveset, és, ha lehetséges, egy meghatározott órában; ez elősegíti az agy fogékonyságát.

The Mother, On Education, Volume 12, 2 November 1959
Az Anya:  A Nevelésről, 12. kötet, , 1959. november 2.
Fordította: Csáki György, Dambholi 

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.