A Nagy Francia Forradalom (3)

Print Friendly

előző rész

A Forradalom nagyszerű volt az ő embereiben is, és teljesen eltöltötte őket indulatosságával, szenvedélyével, világgal szembeni brutális követelésével, roppant nagy késztetésével. Közülük főképpen négyen – Mirabeau-n, Dantonon, Robespierre-n és Napóleonon – keresztül segítette a Forradalom önmagát. Mirabeau elindított, Danton lelkesített, Robespierre pusztított, Napóleon befejezett. Az első három a pillanat számára jelent meg, ők a tömeg emberei voltak, elvégezték a munkájukat és távoztak. Az iram gyors volt, ha maradtak volna, akkor csorbították volna a hasznosságukat és kárt okoztak volna a jövőnek. Mindig kívánatos, hogy az ember abban a pillanatban menjen el, amikor a munkáját befejezte, és ne maradjon tovább, mint ameddig az Anya szívesen látja őt vendégül. Szerencsések azok, akik részesülnek ebben a felmentésben, vagy eléggé bölcsek, mint Garibaldi, hogy lemondjanak. Nem teljesen boldog a végzete azoknak, akik túllépik, mint Napóleon és Mazzini, a nekik kijelölt nagyság bérleti szerződésének időtartamát.

Mirabeau uralta a reggeli virradatot, az új kor szandhjii-t [hajnalát]. Ő volt a nép arisztokrata tribunusa, elvek elvtelen bajnoka, nagyúri demokrata – egy ember, akiben viharos volt a gondolkodás, maga a megfontoltság merész, megingathatatlan és vakmerő, ő volt a találkozási pontja két korszaknak. A múltnak a szenvedélye volt meg benne, nem az előkelő tartózkodása; a jövő féktelenkedése, lángelméje, elhamarkodottsága, nem annak állhatatos eszmékhez ragaszkodása. Van az arisztokratának egy erénye, amelynek gyökere a jólneveltségben van, és tiszteletben tartja saját tradícióinak sérthetetlenségét; ez a Konzervatívnak az erénye. Van a demokratának egy erénye, amelynek gyökere az eszmékben van, és tiszteletben tartja saját elveinek sérthetetlenségét; ez a Liberálisnak az erénye. Mirabeau-ban egyik sem volt meg. Ő volt a tiszta Egoista, az örök Ráksasza. Nem az igazságosság és szabadság kedvéért szerette az igazságosságot és szabadságot, hanem Mirabeau kedvéért. Ha szerencsés lett volna a karrierje és a régi rezsim formái elég liberálisak, hogy kielégítsék ambícióit és szenvedélyeit, akkor, lehet, hogy 1789 felfordulása a másik oldalon találta volna őt. De mivel Mirabeau szíve és esze kielégítetlen volt, ezért a Nagy Francia Forradalom diadalmaskodott. Így készíti elő – Isteni pártatlansággal felhasználva jót és rosszat – Isten az embert és a pillanatot az Ő hatalmas célkitűzéseihez. Az ember nélkül a pillanat egy elvesztett alkalom; a pillanat nélkül az ember egy hatástalan erő. A kettő találkozása megváltoztatja nemzetek sorsát, és a világ egyensúlyi állapota más lesz azáltal, ami a felületes szemlélő számára csak véletlennek tűnik.

– Sri Aurobindo: Historical Impressions: The French Revolution

Aurobindo Sri fényképe.

1 Comment

  1. Hosting
    ápr 29, 2017

    A Konvent itelete nyoman a jakobinus diktatura vezetojenek, Robespierre-nek es 20 tamogatojanak kivegzese 1794. Foleg a jakobinus diktatura nyoman a forradalom legtobb vezetoje halott volt addigra es tomegek kezdtek kovetelni, hogy vessenek veget az eroszaknak.

Trackbacks/Pingbacks

  1. A Nagy Francia Forradalom (4) | Sri Aurobindo - […] Előző rész […]

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.