Aforizmák betegségről, gyógyulásról

Print Friendly

387. Az orvos egy gyógyszerrel célba vesz egy betegséget; az orvosság egyszer talál, máskor célt téveszt. A céltévesztéseket figyelmen kívül hagyják, a találatokat gondosan megőrzik, számolnak velük és tudományba rendszerezik.

390. Nem a gyógyszer az, ami igazán gyógyít, hanem a beteg hite az orvosban és a gyógyszerben. Mindkettő otromba helyettesítője az ember saját önmagából eredő képességébe vetett természetes hitének, amelyet ők maguk pusztítottak el.

396. A bennünk lévő szellem az egyetlen teljesen eredményes orvos, és a test engedelmessége neki az egyetlen univerzális gyógyszer.

397. Isten bennünk végtelen és önmagát beteljesítő Akarat. Rá tudod bízni, a halálfélelemtől meg nem rémülve, nem kísérletképpen, higgadtan és teljes hittel, a betegeskedéseidet? Végül rá fogsz jönni, hogy Ő felülmúlja egy millió orvos szakértelmét.

398. Az orvos evangéliuma húszezer elővigyázatossággal védett egészség; de ez nem Isten örömhíre a test számára, sem a Természeté.

403. Amikor betegek vagyunk, csak azért kell a testünknek az orvosság, mert testünk megtanulta annak művészetét, hogy orvosság nélkül ne épüljön fel. Ennek ellenére, gyakran látjuk, hogy a Természet által a felépülésre kiválasztott pillanat az, amelyben az orvosok reménytelen esetként lemondanak az életről.

Sri Aurobindo: Thoughts and Aphorisms

6 hozzászólás

 1. Csáki György
  okt 22, 2012

  Hálás köszönet! 🙂

 2. Dambholi
  okt 22, 2012

  Szívesen! 🙂

  • Csáki György
   nov 11, 2012

   Kedves Dambholi!

   Ez az egészséggel, orvossal, betegséggel kapcsolatos aforizmasorozat a 386. -tól a 407.-ig tart. Van kedved a hiányzókat a közeljövőben lefordítani?

   • Dambholi
    nov 12, 2012

    Kedvem az van, csak az időből van kevés…:-)

 3. Csáki György
  okt 22, 2012

  388. Kinevetjük a vadembert a varázslóba vetett hitéért; de mennyivel kevésbé babonásak a civilizált emberek az orvosokba vetett hitükkel? A vadember úgy találja, hogy bizonyos varázsszavak ismételgetésével gyakran kigyógyul bizonyos betegségből; hiszi. A civilizált páciens úgy találja, hogy amikor orvosságot szed egy bizonyos recept szerint, gyakran kigyógyul bizonyos betegségből; hiszi. Mi a különbség?

  Fordította: ezvankarcsi

 4. Csáki György
  okt 22, 2012

  Anya mondja 1962.05.24.-én

  “Valójában arra gondoltam, hogy átugorhatnánk, kihagyhatnánk vagy elfelejthetnénk bizonyos aforizmákat. [[Anya később meggondolta magát erről]] különösen az orvosról és a gyógyászatról szólóakat. (Nem mintha megkérdőjelezném a bennük lévő igazságot – egyáltalán nem! De azt viszont megkérdőjelezem, hogy helyénvaló-e most beszélni róluk.) …

  Nem hiszem, hogy mindegyik aforizma azért íródott, hogy ki legyen adva – nem hiszem, hogy gondolt volna rá, hogy kiadja. Mondott igencsak privát dolgokat…

  …Egy “harci magazinra” van szükségünk, egy folyóiratra, ami harcol minden hagyományos gondolattal; és akkor ezek az aforizmák (például az orvosokról szólóak) olyanok lennének, mint a parancsnokok egy csatában. Egy újság, aminek az lenne a célja, hogy “lerombolja a régi ideákat”. Valami ilyesmi. Nagyon érdekes lenne készíteni egy ilyen újságot – egy harci újságot.”

  [A teljes szöveg itt olvasható]

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.